Hvordan utvikle Innlandet til en sterk teknologiregion?
I en verden med økt geopolitisk usikkerhet og global kamp om ressursene, er teknologi blitt en av verdens viktigste maktfaktorer. Cybertrusler, kunstig intelligens og avanserte våpensystemer er en del av dette bildet. Draghis rapport beskriver hvordan USA og Kina stormer frem, mens norske og europeiske bedrifter taper konkurransekraft i møte med krevende rammevilkår og mangel på kompetent arbeidskraft.
For at Norge og Innlandet skal være konkurransedyktig, er behovet for omstilling større enn noensinne. Hvordan kan vi i fellesskap bidra til økt teknologiutvikling, verdiskaping og vekst?
Torsdag 13. februar
Konfransier begge dagene: Gunn Mari Sund Rusten, daglig leder i Digital Innlandet.
10:00 – Registrering og kaffe
12:00 – Lunsj
13:00 – Velkommen ved daglig leder Gunn Mari Sund Rusten, daglig leder i Digital Innlandet
DEL I – Innlandets digitale konkurransekraft
13:05 – AI for alle
Bente Sollid tar oss med på en spennende reise gjennom AI-teknologiens enorme potensial. I foredraget utforsker hun hvordan kunstig intelligens ikke bare endrer spillereglene i alle bransjer, men også åpner opp for innovasjon og nye muligheter vi bare har sett starten på. Med erfaring som internettpioner, teknologigründer og styreleder deler Bente innsiktsfulle perspektiver på hvordan vi kan omfavne teknologien for å skape en bærekraftig og smartere fremtid.
Bente Sollid er kanskje best kjent som gründer av Digital Hverdag, som gjennom navnet Cell Network ble børsnotert i milliardklassen i Stockholm på slutten av 90-tallet. I dag heter selskapet Bouvet ASA. Bente er styreleder for fire teknologiselskaper og sitter i styrene for flere børsnoterte virksomheter. Hun underviser master executive studenter på BI i programmet Digitalisering, Innovasjon og Forretningsmodeller.
13:50 – Teknologi er nøkkelen til Innlandets fremtid
Innlandet Science Park (InSP) kobler kompetanse, ideer og virksomheter for å styrke regional utvikling, løse samfunnsutfordringer og akselerere digital verdiskaping. Hvordan kan InSP og Digital Innlandet sammen bygge morgendagens teknologiregion?
Anette Mellbye har hatt ledende stillinger i Schibsted, inkl. administrerende direktør for Aftenposten Mobil. Hun har vært partner i Boston Consulting Group, og direktør for kommersialisering og vekst i Innovasjon Norge. I 2022 tiltrådte hun som direktør for Innlandet Science Park. Mellbye er styremedlem i konsernstyret til det danske mediekonsernet JP/Politikens Hus.
14:10 – Paneldialog
Vi må satse mer på forskning og innovasjon, og fremme bedrifter som satser på forskning og utvikling, og skaper innovasjoner. For å styrke konkurransekraften trenger vi kapital, vi trenger mer forskning, og vi må understøtte entreprenører som skaper disse selskapene. Derfor er samvirket mellom politikk og næringsliv, offentlig og private aktører helt avgjørende. Hvordan skal vi lykkes med dette?
I panelsamtalen deltar i tillegg til Bente Sollid og Anette Mellbye, Stig Vaagan som er førstekandidat i Hedmark valgkrets for Venstre og Kjersti Bjørnstad som er 2. kandidat til Stortinget i Oppland valgkrets til stortingsvalget 2025, Per Gunnar Sveen (AP) som er leder for hovedutvalg for næring i Innlandet fylkeskommune, samt Basel Katt som er Instituttleder ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi, NTNU..
14:45 – 30 min pause med forfriskninger
DEL II – Innlandets digitale konkurransekraft
15:15 – Datasenter som lokomotiv for IT næringen og industriell utvikling i Innlandet
Green Mountain er Norges største leverandør av datasenter som tjeneste. Selskapet regnes internasjonalt som en av verdens ledende på bærekraft innen bransjen. Innlegget vil si noe om en verdikjede i voldsom vekst og hvordan tilgangen på elektrisk kraft er førende for hvor Green Mountain bygger, og hvilke områder de jobber med.
Are Koppang startet i Green Mountain i 2023, og er regiondirektør med ansvar for selskapets anlegg og aktiviteter i Øst-Norge. Ole Kristian Risa er en erfaren teknologileder med over 25 års erfaring fra IT bransjen. Han har vært IT Director for Green Mountain siden slutten av 2022 med ansvar for interne IT plattformer på datasentrene, samt Corporate IT for selskapet.
15:35 – TikTok som datasenteraktør i Norge
TikTok har over 1mrd brukere i over 150 land og opererer på over 35 språk med ansatte i over 30 land, deriblant Norge. Lars Bjelvin er TikToks eksterne representant i regionen, og vil i innlegget gi innblikk i retning og prioritering for TikTok som datasenterkunde i Hamar.
15:55 – Digital vekstkraft i Innlandet
Digital Vekstkraft handler om digitaliseringens rolle i å skape økt konkurransekraft for norsk næringsliv. Vi står midt i både et digitalt og et grønt skifte, en dobbel omstilling. Disse to kreftene henger uløselig sammen. For å omstille til en mer sirkulær økonomi, med et mer ressurseffektivt og bærekraftig produksjons- og forbruksmønster, må vi øke tempoet på den doble (grønne og digitale) omstillingen. Samtidig står vi overfor teknologisk utvikling og geopolitisk uro som stiller nye krav til hvordan vi tenker risiko og sikkerhet.
Ola Børke er administrerende direktør i Eidsiva Bredbånd, og sitter i konsernledelsen i Eidsiva. Børke har lang erfaring fra ulike deler av energibransjen med flere ulike lederroller i Eidsiva, og har nå vært leder av teknologivirksomheten i konsernet i tre år.
16:15 – Samtale mellom innledere og deltagere
Vår konferansier leder samtalen rundt spørsmålet: "Hvordan få til sterkere vekst og økt konkurransekraft gjennom samarbeid?"
16:30 – 15 min benstrekk
16:45 – Den hemmelige ingrediensen bak dårlige beslutninger
En av manusforfatterne bak Brille og Praktisk Info med Jon Almaas, kjører et live-eksperiment for å forsøke å bevise påstanden om at det finnes en hemmelig ingrediens som ødelegger for valgene vi tar. Innholdet til eksperimentet skapes sammen med publikum, i realtid, og er forskjellig hver gang. Ingen vet hvordan dette vil gå, ikke en gang han som leder eksperimentet.
19:30 – Festmiddag
Fredag 14. februar
07:30 – Frokost
DEL III - Hvordan få til vekst sammen?
08:30 – Drivere for motiverte ansatte: Hvordan skape et arbeidsmiljø som ikke bare tiltrekker, men også beholder ansatte med spesialkompetanse?
Hva skaper en attraktiv arbeidsgiver, og hvordan kan selskaper jobbe fremover for å møte forventninger som stadig endrer seg. Stian Andrå fra Bouvet gir oss innsikt i motivasjonsteorier og forskning som underlag til å forstå faktorene som preger valg av arbeidsgiver, samt noen konkrete tips til hvordan arbeidsgivere kan jobbe for å skape sin merkevare.
08:55 – Fra ord til handling - Hvordan snakke "med" og ikke bare "om" den unge kompetansen?
Teknologibransjen konkurrerer ikke bare om de beste hodene – men også om å beholde dem. I Innlandet er utviklingsmulighetene mange, men ikke synlige nok. Hvordan kan DU bidra til å skape noe mer enn det som alltid har vært?
Birgitte Bay og Silje Owrenn etablerte sammen Young Professionals-nettverket (YP) i Lillehammer og Gudbrandsdalen i 2021. De kjente begge et behov for å samle unge, ambisiøse til(bake)flyttere som ønsket å bidra til positiv utvikling i sine lokalsamfunn. I tillegg ønsket de å vise at det er fullt mulig å ha spennende og utfordrende profesjonelle liv i distriktet. Med en visjon om å “skape noe mer enn det som alltid har vært”, mobiliserte de på ulike måter for å løfte unges stemmer høyere på agendaen i regionen.
Sirianne Vikestad er blant de som har latt seg inspirere av YP-nettverket. I 2024 var hun med på å opprette Unge Voksne Nettverk sammen med Hamarregionen Utvikling – et nettverk der målet er å styrke fellesskapet og samarbeidet for unge profesjonelle i regionen.
09:25 – Luftslott og bjørneskinn – slik blir en teknologifestival til
Innlegget vil gi en presentasjon av teknologifestivalen Kongsberg Agenda, med vekt på hvordan festivalen ble til og hvordan den har utviklet seg. Dette er en ærlig presentasjon som også vil belyse både utfordringene de har stått og fortsatt står overfor. Det fjerde året nærmer seg med stormskritt, og de kjenner voksesmertene på kroppen. Samtidig nås nye milepæler uke for uke.
Anne Cecilie Lund-Andersen er direktør for samfunnskontakt i Kongsberg Defence & Aerospace (KDA). Rollen innebærer en bred kontaktflate ut mot både politikere, myndigheter, partene i arbeidslivet, organisasjoner og foreninger samt andre lag i samfunnet. Den har også gitt mulighet til å være med på å bygge opp teknologifestivalen Kongsberg Agenda, som utlånt ressurs i rollen som programleder.
10:00 – 30 min pause med forfriskninger
DEL IV – Hvordan øke konkurransekraften?
10:30 – Hvordan frigjøre kraften i tverrfaglig samarbeid?
Ida Kjær utforsker tverrfunksjonelle team og samarbeid som nå er den anerkjente og moderne løsningen for å møte en stadig foranderlig og kompleks verden. Erfaring viser at det ofte er mer komplisert enn det først antas, og selskaper og ledere står ovenfor utfordringer rundt hvordan en skal lede, organisere, og samhandle. I dette foredraget vil Ida belyse hvordan moderne ledelse er avgjørende for å lykkes med tverrfunksjonell organisering og moderne organisasjoner. Hun vil dele innsikt i hvordan en leder kan integrere ulike kompetanser i teamet, fremme et samarbeidsklima, og navigere gjennom kompleksitet.
10:55 – Atea sin bærekraftreise og AI med bærekraftbrillene på
Hvordan kan IT bidra til en mer bærekraftig fremtid? Bærekraftambassadør og løsningsrådgiver Trond Mehus er bærekraftambassadør og ekspert på bærekraft, AI og IT-sikkerhet. Han tar oss med på Atea sin bærekraftreise – fra de første sirkulære IT-tjenestene i 2008 til posisjonen som et av verdens mest bærekraftige selskaper i dag. Han utforsker sirkulærøkonomi, innovative teknologier som AI og datasentre, og hva dette betyr fra et ESG-perspektiv. Hva koster egentlig AI for miljøet – og hvordan sikrer vi en etisk og trygg bruk? Er Deepseek sin mer effektive AI-modell bedre for miljøet? Dette og mer får du svar på i løpet av dette foredraget.
11:25 – «WTF?»
Yngvar Ugland er en kjent teknologileder som er å se i media og på scener i inn- og utland. Han leder DNB satsing på teknologidrevet innovasjon i New Tech Lan, som er en del av Emerging business. Han har vært medforfatter på en rekke bøker, har en deltidsstilling på Norges Handelshøyskole i Bergen og gjør for tiden en doktorgrad i kunstig intelligens ved NTNU. I 2024 ble han hedret som Nordic AI Professional of the Year ved DAIR Awards i Stockholm. Yngvar vil snakke om innovasjon i etablerte virksomheter.
12:00 – Hvordan øke teknologiutvikling, konkurransekraft og verdiskaping på Innlandet?
En avsluttende samtale rundt hva vi må samarbeide om å få til fremover for å utvikle Innlandet til en sterk og attraktiv teknologiregion.
12:15 – Lunsj og vel hjem