Interreg-prosjektet Cross Border Cyper Capacity (CBCC), der Digital Innlandet er norsk prosjekteier, er godt i gang. Det konkluderer prosjektets styringsgruppe og en fersk evaluering.
To ganger i året får styringsgruppen en grundig statusrapport for prosjektet. Det gir anledning til å stille spørsmål, men også komme med forslag og inspirasjon til det mangfoldige prosjektet med svenske og norske partnere.
Utvikle kapasiteter
Digital Innlandet og vår svenske partner Compare leder Interreg-prosjektet Cross Border Cyber Capacity.
Prosjektet arbeider for å styrke cyber- og samfunnssikkerheten i Innlandet og Värmland. Det handler blant annet om å utvikle bedre kompetansetilbud på tvers av grenser, og styrke regionenes nasjonale og internasjonale posisjonering.
– Med denne gjennomgangen og våre undersøkelser kan vi trygt si at prosjektet er «on track», konkluderer Anna Rosvoll og Per Fredriksson som utfører prosjektevalueringen.
Det sees blant annet på status i forhold til tidligere oppsatte målsetninger, planlagte aktiviteter, metoder for å nå målene og forventede effekter.
Prosjektperioden er satt til 1. mai 2023 - 30. april 2026. Prosjektet er finansiert av Interreg Sweden-Norway , Innlandet fylkeskommune og CyberLand.
En unik grense
Vi lever i en omskiftelig verden, med blant annet krigen i Ukraina. Sverige er nylig opptatt som Nato-medlem, og dermed er Norden samlet i samme forsvarsallianse. Samtidig står Norge utenfor EU. Grensen mellom Norge og Sverge representerer derfor både likheter og forskjeller.
– Grensen dette prosjektet krysser er også ganske unikt, og det er et viktig perspektiv å ha med seg, påpeker Dan Guttke i styringsgruppen for CBCC.
Han er avdelingsleder ved Karlstad universitet.
Skalere opp næringslivet
– Vårt fokus er å øke kapasitetene for cybersikkerhet, sier Ingrid Ivars i Compare.
Et av verktøyene for å få til det, er å skalere opp næringsliv og øke konkurransekraften.
Prosjektet har blant annet hatt dialog med Karlstad og Gjøvik kommuner for å finne gode utfordringer som næringslivet innen cybersikkerhet kan bruke som «case».
– Vårt mål er å i enda større grad nå ut til næringslivet, sier Ingrid Ivars.
Aktiviteter og arbeid
Prosjektarbeidet er delt inn i fire arbeidspakker, som består av dyktige og engasjerte fagpersoner fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Høgskolen i Innlandet, Vaager Innovasjon, Karlstads kommun og Karlstads universitet – i tillegg til representanter fra Compare og Digital Innlandet.
Det gjøres blant annet undersøkelser via Karlstad universitet og NTNU i Gjøvik, for å få et godt og bredt erfaringsgrunnlag.
Et av målene for høsten er å fullføre disse intervjuene, og blant annet utvikle møteplasser innen cybersikkerhet.
Nye møteplasser
På svensk side ser man blant annet på muligheten for å utvikle et konsept etter malen for Security Divas, som i en årrekke har vært et populært tilbud for kvinner i cybersikkerhetsbransjen i Norge.
– Vi ser på muligheten for flere «cross border events», med blant annet en konferanse og møteplasser om kunnskapsutveksling, sier daglig leder Gunn Mari Sund Rusten i Digital Innlandet.